As mee naar huis nemen wordt makkelijker in Brussel - Crematorium.eu News about crematoria in Europe - www.crematorium.eu informs about crematoria in Europe- Krematorium.eu- crematorio.eu, find a crematorium

Go to content

As mee naar huis nemen wordt makkelijker in Brussel

www.crematorium.eu informs about crematoria in Europe- Krematorium.eu- crematorio.eu, find a crematorium
Published by in Dutch / Nederlands ·

De as van een overleden dierbare na de crematie mee naar huis nemen kan in het Brussels gewest enkel als de overledene daar een schriftelijke toestemming voor had gegeven. Maar vanaf 19 februari is dat niet meer nodig.

Na een crematie willen de nabestaanden soms de as van hun dierbare mee naar huis nemen. Om in een urne te bewaren in de woonkamer of om te verstrooien in de tuin. In het Brussels Gewest gaat daar echter heel wat papierwerk aan vooraf.

"Momenteel is het nog vereist dat de overledene een schriftelijke toestemming had geschreven als de nabestaanden de asse mee naar huis willen nemen," zegt Xavier Godart, directeur van het crematorium in Ukkel.

In Vlaanderen krijgt de familie al zes jaar de as mee zonder document van de overledene, in Wallonië is dat mogelijk sinds 2009 en in Brussel vanaf volgende week. "Vanaf 19 februari mag de familie beslissen over de bestemming van de as."

De meeste mensen bewaren de as van een overledene in een columbarium of ze verstrooien de as op een speciale weide. De vraag om de urne mee naar huis te nemen, komt in Brussel niet zo vaak voor. "Slechts in 2 procent van de gevallen," aldus nog Godart. "Maar veel mensen willen wel graag een beetje van de as mee naar huis nemen. Dat wordt nu mogelijk."
No comments

Add to Google
crematorium.eu on Facebook
Back to content