Bergen op Zoom: Allerzielen 2011 is herdenking voor iedereen - Crematorium.eu News about crematoria in Europe - www.crematorium.eu informs about crematoria in Europe- Krematorium.eu- crematorio.eu, find a crematorium

Go to content

Bergen op Zoom: Allerzielen 2011 is herdenking voor iedereen

www.crematorium.eu informs about crematoria in Europe- Krematorium.eu- crematorio.eu, find a crematorium
Published by in Dutch / Nederlands ·
Tags: crematoriumBergenopZoomAllerzielen

Allerzielen is het moment dat we stilstaan bij het verlies van een dierbare. We gedenken. Herdenken. Allerzielen 2011 speelt daar op in. In 2009 lag het accent tijdens Allerzielen Alom op de kunstenaars, nu vooral op de mensen.

Dat zegt algemeen directeur Bram Hommel van Stichting Crematoria en Begraafplaatsen Zoom- en Zegestede. De begraafplaats aan de Mastendreef in Bergen op Zoom en het crematorium vormen maandag 31 oktober het decor voor Allerzielen 2011. De officiele titel is Uitgelicht: Gedenken - Herdenken - Allerzielen 2011.

Een project waarbij mensen hun overleden dierbaren kunnen herdenken. Samen, maar toch ieder voor zich. Dat is het idee erachter. "Wij kregen de vraag, hoe kunnen we Allerzielen vorm geven. Al snel waren we gezamenlijk van mening dat het vooral van de mensen zelf moet komen op zo'n avond", vertellen de Bergse kunstenaar Sjoerd van den Boom en rouwtherapeute Hilde van Straten. Ze zitten in de werkgroep die de voorbereidingen voor het project heeft gedaan.

Inmiddels is er een compleet programma voor maandagavond, overigens mede mogelijk gemaakt door sponsoring van de Rabobank.

Bezoekers kunnen maandagavond vanaf 18.00 uur een belevingsroute ervaren. Die route begint voor de hoofdingang van het crematorium en voert over een groot gedeelte van de begraafplaats en het urnenpark, die sfeervol zijn verlicht met kunstlicht, fakkels en vuurkorven.

Deelnemers passeren onderweg onder meer een lichttent waar ze iets kunnen achterlaten dat herinnert aan een dierbare. Voor de duidelijkheid, na afloop kan iedereen dat wat hij heeft meegebracht uiteraard weer mee naar huis nemen.

Op een andere plaats tijdens de belevingsroute kunnen mensen onder leiding van Sjoerd van den Boom werken aan een gevoelsschilderij. Kleur geeft hun gevoel voor de overledene weer.

Maar er is op de belevingsroute ook muziek, er treden koren op. Kinderen kunnen bootjes met waxinelichtjes laten drijven in de vijver. En wie dat wil kan een gedicht schrijven dat meteen via een beamer wordt geprojecteerd op een groot scherm. Rond 20.00 uur laten alle deelnemers van die avond samen ballonnen op. Dat gebeurt met muziek erbij. En er worden gedichten voorgelezen.

In de werkgroep die het project Allerzielen 2011 heeft voorbereid zit ook Hilde van Straten uit Steenbergen. Ze verloor in 2004 haar zoon. En weet hoe belangrijk het is zo'n verlies goed te verwerken. Ze ziet het als haar missie haar ervaring in te zetten om anderen te helpen bij het verwerken van een overlijden. Wat ze wel merkt, is dat jongeren lastig zijn te bereiken. "Het hoort bij het leven, alle kinderen krijgen ermee te maken. Maar op scholen zie je vaak dat er voor wordt gekozen om achteraf te repareren. Zo lang een kind er niet over begint, is het probleem er niet. Een kind dat een verlies zo moet verwerken komt in een soort van niemandsland", is haar ervaring.

Algemeen directeur Bram Hommel is tevreden dat Allerzielen 2011 op deze manier wordt aangepakt. Hij streeft er naar deze manier van herdenken elk jaar te laten terugkeren, niet alleen in Bergen op Zoom, maar ook in Roosendaal. Na Allerzielen Alom in 2009 in Bergen op Zoom vond een soortgelijke herdenking in 2010 plaats in Roosendaal.

Hommel heeft gemerkt dat mensen dit waarderen. Op Allerzielen Alom, waarbij het accent vooral lag op kunstenaars, kwamen zo'n achthonderd mensen af. Voor Hommel het bewijs dat deze aanpak aanslaat. Volgens hem loopt het kerkbezoek terug, maar hebben mensen toch de behoefte om lief en leed te delen. Los van geloofsovertuiging, los van leeftijd.

Voorafgaand aan Allerzielen 2011 is er zaterdag, 29 oktober, een speciale herdenkingsdienst in de aula van begraafplaats Zegestede in Roosendaal en zondag in de aula van crematorium Zoomstede in Bergen op Zoom. Beide bijeenkomsten beginnen om 14.30 uur. Iedereen is daarbij welkom.

Allerzielen 2011 wordt maandagavond rond 17.45 uur officieel geopend door de Bergse wethouder Ad van der Wegen. Deze avond is uiteraard vrij toegankelijk voor iedereen.
No comments

Add to Google
crematorium.eu on Facebook
Back to content