Crematorium ontruimd na foutje oven - Crematorium.eu News about crematoria in Europe - www.crematorium.eu informs about crematoria in Europe- Krematorium.eu- crematorio.eu, find a crematorium

Go to content

Crematorium ontruimd na foutje oven

www.crematorium.eu informs about crematoria in Europe- Krematorium.eu- crematorio.eu, find a crematorium
Published by in Dutch / Nederlands ·
Tags: crematoriumRijswijkontruimdrook

In Rijswijk (Zuid-Holland) moest zaterdagmiddag het crematorium Eikelenburg worden ontruimd nadat door een brand in de verbrandingsoven een enorme hoeveelheid rook was vrijgekomen.

Dat heeft de brandweer Haaglanden gemeld. Het incident vond plaats toen een kist in de oven werd ingevoerd. De kist ontbrandde sneller dan de medewerkers van het crematorium hadden voorzien, zodat de deur van de oven niet tijdig kon worden gesloten.

Meer dan 39 mensen moesten worden geëvacueerd vanwege het incident. In het crematorium bevonden zich op het moment van de ontruiming nog bezoekers van de uitvaartplechtigheid. Niemand raakte gewond.

Het is het vierde incident met een crematoriumoven in een paar maanden tijd. In juli moest ook al een uitvaart in Rijswijk worden afgebroken toen rook uit de oven ontsnapte omdat het deurtje niet goed sloot. Eerder deden zich soortgelijke technische defecten voor in crematoria in Alphen aan den Rijn en Uden.

Toch maakt een woordvoerder van de Landelijke Vereniging van Crematoria (LVC) zich geen zorgen over deze 'trend'. „Elk geval is er een te veel natuurlijk”, stelt hij in een reactie. „Dit soort dingen moet niet kunnen gebeuren. Maar het blijft mensenwerk en de techniek kan altijd weigeren. We hebben het in Nederland jarenlang zonder incidenten gedaan. Het is een onfortuinlijk toeval dat er nu een paar achter elkaar plaatsvinden.”

De LVC onderzoekt de gevallen wel. Maar het betrof in alle gevallen andere oorzaken. „Er is geen patroon te ontdekken”, legt de zegsman uit. „Het waren steeds ovens van een ander merk en uit een ander bouwjaar.” Nederland telt 70 crematoria. Van de 135.000 overledenen per jaar wordt ruim de helft gecremeerd.
No comments

Add to Google
crematorium.eu on Facebook
Back to content