Idee crematie krijgt weinig animo in Turkije - Crematorium.eu News about crematoria in Europe - www.crematorium.eu informs about crematoria in Europe- Krematorium.eu- crematorio.eu, find a crematorium

Go to content

Idee crematie krijgt weinig animo in Turkije

www.crematorium.eu informs about crematoria in Europe- Krematorium.eu- crematorio.eu, find a crematorium
Published by in Dutch / Nederlands ·

Doordat de begraafplaats ruimte opraakt in veel plaatsen in Turkije, reageerde Antalya’s burgemeester Mustafa Akaydin op de mogelijkheid om een crematorium te openen. Dit ontketende een debat in het land.

Begravenisondernemingen zeggen dat er een toenemende vraag is naar crematie en dat het ook legaal is. Maar islamistische geleerden protesteren dat het tegen de religieuze waarden ingaat.
“We kunnen het ruimteprobleem niet oplossen. Onze huidige begraafplaatsen zullen over drie maanden vol zijn”, vertelde Mustafa Akaydin afgelopen week aan de Turkse krant Hürriyet. “Ik heb nagedacht over de opening van een crematorium als oplossing, maar ik weet dat ik hierop negatieve reacties zal krijgen. We leven in een moslimland”.

Al staat de huidige wetgeving stadsregeringen dan toe om crematoria te openen als hier vraag naar is, er wordt niet gespecificeerd hoe dit te doen. Daarbij stuiten degenen die ze beschikbaar willen stellen of er gebruik van willen maken op weerstand van Turkije’s meerderheid aan moslims, want islamitische religieuze autoriteiten verzetten zich tegen crematie van het lichaam na de dood. “Volgens islamitische regels kan de dood alleen verhuld en begraven worden”, zei Saim Yeprem, religieus professor aan de Universiteit Istanbul Marmara. “Daarom kan een moslim niet gecremeerd worden”.

Arslanoglu zei dat hij zowel bij Istanbul als Antalya een verzoek had ingediend om een crematorium te bouwen in Turkije, maar negatieve respons kreeg.
No comments

Add to Google
crematorium.eu on Facebook
Back to content