De onafhankelijke uitvaartondernemers zien meer intercommunale crematoria in Belgie niet zitten - Crematorium.eu News about crematoria in Europe - www.crematorium.eu informs about crematoria in Europe- Krematorium.eu- crematorio.eu, find a crematorium

Go to content

De onafhankelijke uitvaartondernemers zien meer intercommunale crematoria in Belgie niet zitten

www.crematorium.eu informs about crematoria in Europe- Krematorium.eu- crematorio.eu, find a crematorium
Published by in Dutch / Nederlands ·

Het onderwerp van crematoria in Vlaanderen zorgt meer en meer voor een woelige situatie tussen begrafenisondernemers en de intercommunale initiatiefnemers. De bouw van extra crematoria, wordt door zowel de overheid als de begrafenisondernemers aanzien als een noodzaak. Dit door de groeiende vraag naar crematie.

Net de bouw ervan en wie ze mag bouwen vormt een probleem voor de begrafenisondernemers. De onafhankelijke uitvaartondernemers willen géén nieuwe megacrematoria in hun buurt. Dit omdat deze crematoria voorzien worden van grote aula's, koffietafelruimten en andere faciliteiten. Begrafenisondernemers hebben net fors geïnvesteerd in hun eigen aula's en zien in de bouw van extra door de overheid gefinancierde crematoria als oneerlijke concurrentie. Gebouwd met geld van de belastingbetaler.
Ondernemers zonder aula vinden extra crematoria niet slecht

Toch vindt niet elke begrafenisondernemer, waaronder enkelen die geen aula hebben, de komst van een nieuw crematorium in hun buurt geen slecht idee. Zo kan men sneller en goedkoop een aula gebruiken om een afscheidsplechtigheid te houden. In het crematorium van Antwerpen dient men niet te betalen voor het gebruik van de aula, op voorwaarde dat de overledene voor of na de plechtigheid ook daar gecremeerd wordt.

Ook dit is een doorn in het oog van de onafhankelijke begrafenisondernemers die hun eigen aula graag meer gebruikt willen zien. Want wanneer men al betaalt voor de crematie, moet men bij de begrafenisondernemer toch nog extra betalen voor het gebruik van zijn aula.
Intercommunale samenwerkingen vormen een doorn in het oog

Onafhankelijke begrafenisondernemers vragen al langer een aanpassing van het Vlaamse decreet, zodat men zelf een crematie kan uitvoeren. Zonder dat daar een intercommunaal orgaan voor moet worden gevonden. Zo zou men graag investeren in een eigen crematieoven om concurrentie aan te kunnen gaan met andere grote bedrijven of intercommunale samenwerkingen. Een privé-crematorium zou meer rekening kunnen houden met de omgeving en de omwonenden, zo zou men deze crematoria op bestaande industrieterreinen willen opbouwen.

De wereld van de begrafenissen in Vlaanderen is meer dan ooit in beweging. Enerzijds de wil om eigen privé-crematoria te kunnen bouwen en anderzijds de verketening van de uitvaartsector.
No comments

Add to Google
crematorium.eu on Facebook
Back to content