Crematorium in Marsum wordt vijfde in Fryslân - Crematorium.eu News about crematoria in Europe - www.crematorium.eu informs about crematoria in Europe- Krematorium.eu- crematorio.eu, find a crematorium

Go to content

Crematorium in Marsum wordt vijfde in Fryslân

www.crematorium.eu informs about crematoria in Europe- Krematorium.eu- crematorio.eu, find a crematorium
Published by in Dutch / Nederlands ·

Het vijfde crematorium in Fryslân komt bij Marsum. Faber uitvaartzorg uit Wommels heeft horecabedrijf Nij Andringastate gekocht om er een uitvaartcentrum van te maken, met crematorium. Het uitvaartcentrum wil de crematie persoonlijker maken. Jan Klaas Faber van het uitvaartbedrijf: ,,De ene stoet moet de andere niet opvolgen.”
Faber wil het aantal crematies op twee per dag houden. ,,In veel crematoria is het na de aula even drie kwartier rouwen in de koffiekamer en dan sta je alweer buiten. Wij willen meer bieden dan dat. De diensten mogen langer, er komen loungebanken en een videomuur waarop foto’s van de overledene kunnen worden getoond. Het moet ontspannen zijn, mensen moeten goed afscheid kunnen nemen.”
Het uitvaartcentrum in Wommels doet zo’n 350 uitvaarten per jaar, waarvan 130 crematies. Faber hoopt eind dit jaar de vergunning rond te hebben en dan te kunnen beginnen met de bouw. De kosten liggen rond de vier miljoen euro. De omwonenden zijn geïnformeerd en zijn volgens de uitvaartondernemer ,,positief”.
In Fryslân zijn al crematoria in Goutum, Leeuwarden en Drachten. In Sneek wordt op dit moment een gebouwd. Met die in Marsum zijn er straks dus vijf crematoria in de provincie.
Steeds meer mensen kiezen voor een crematie, merkt ook Jan de Jong, voorzitter van de Federatie van uitvaartverenigingen in Fryslân. ,,In Fryslân ligt het aantal crematies al boven de 50 procent. Ik denk dat alleen maar toeneemt. Misschien wel tot 70 of 80 procent.”
De Jong denkt dat de toename voor een groot deel toe te schrijven is aan de ontkerkelijking, het vervagen van tradities en urbanisatie. ,,Jeugd vertrekt uit de provincie. De ouderen die overblijven willen niet dat hun kinderen opgezadeld zitten met hun kosten en laten hun graf schieten. Vroeger regelde je bovendien als ouders al een stuk uitvaart voor je kinderen. Dat wordt ook steeds minder.”
In 1955 is cremeren in Nederland gelegaliseerd. Daarvoor waren ze dus illegaal, wat niet wil zeggen dat ze niet plaatsvonden: de eerste was in 1914. Van de 135.895 overledenen in Nederland werden in 2010 77.465 gecremeerd (ongeveer 57 procent).
No comments

Add to Google
crematorium.eu on Facebook
Back to content