Ondernemer opent duurzaamste crematorium van Europa - Crematorium.eu News about crematoria in Europe - www.crematorium.eu informs about crematoria in Europe- Krematorium.eu- crematorio.eu, find a crematorium

Go to content

Ondernemer opent duurzaamste crematorium van Europa

www.crematorium.eu informs about crematoria in Europe- Krematorium.eu- crematorio.eu, find a crematorium
Published by in Dutch / Nederlands ·

Zijn vader was slager en zelf zat de geboren Rotterdammer jarenlang in de winkelbeveiliging. Tien jaar geleden kwam voor John Vogel het keerpunt toen een buurman hem vroeg of hij er misschien voor voelde om de uitvaartverzorging in te gaan. Het bleek de juiste stap, want sinds kort is de 46-jarige alleskunner de beheerder van een groen crematorium.

Het crematorium, volgens de architect het duurzaamste in Europa en misschien zelfs ter wereld, staat aan de rand van Delft te midden van het groen van begraafplaats Iepenhof en gaat half april officieel open. Het energiebesparende van het gebouw, dat eigendom is van de coöperatieve uitvaartverzorging De Laatste Eer, zit 'm volgens Vogel in het isolerende sedumdak, het gebruik van veel hout en natuursteen en de supergezuiverde ovenuitstoot.

Daar komt nog eens bij dat het bijzondere pand, van waaruit trouwens al enkele uitvaarten zijn verzorgd, wordt verwarmd door aardwarmte.

Vogel is bijzonder trots op 'zijn zaak'. "Het gebouw sluit eigenlijk naadloos aan bij deze tijd, waar veel meer kan dan bijvoorbeeld tien jaar geleden. Toen rustte er nog een taboe op alles wat met de dood had te maken, maar dat is al lang niet meer zo."

De uitvaartverzorger merkt dat bijvoorbeeld aan de consumpties en de muziek. "De beroemde koffie met plakje cake is helemaal voorbij", weet Vogel. "In plaats daarvan zijn er bitterballen, loempia's en tapas. Qua muziek kiezen nabestaanden nu vaak voor liveartiesten. Een gospelkoortje, een doedelzakspeler, we hebben het allemaal al gehad."

Op 16 april, twee dagen na de opening, kunnen belangstellenden tijdens een open dag een kijkje nemen in het crematorium.
No comments

Add to Google
crematorium.eu on Facebook
Back to content