Te weinig parkeerplekken bij nieuw crematorium Heerhogowaard - Crematorium.eu News about crematoria in Europe - www.crematorium.eu informs about crematoria in Europe- Krematorium.eu- crematorio.eu, find a crematorium

Go to content

Te weinig parkeerplekken bij nieuw crematorium Heerhogowaard

www.crematorium.eu informs about crematoria in Europe- Krematorium.eu- crematorio.eu, find a crematorium
Published by in Dutch / Nederlands ·
Tags: HeerhugowaardcrematoriumDelaparkeerplaaatsen

Veel te weinig parkeergelegenheid. Dat was de reactie maandagavond van de zaal bij de presentatie van de plannen voor het nieuwe uitvaartcentrum met crematorium bij de Krusemanlaan.

De gemeente had een batterij ambtenaren in stelling gebracht, de architect en de landschapsarchitect waren er en uitvaartonderneming Dela zelf. Zij schetsten uitvoerig dat er voor eind 2013 een uitvaartcentrum komt te staan met een oppervlakte van ongeveer 15 schoolklassen, dat ingepast wordt in de natuur er omheen, dat een fraaie aansluiting krijgt op de bestaande begraafplaats en dat beschouwd moet worden als een kleinschalig uitvaartcentrum.

Niet dat het een klein gebouw wordt, maar het aantal uitvaarten zal er laag zijn, zo betoogde Dela. Geen tweede Schagen met zijn 1900 crematies per jaar, maar slechts één à twee per dag, dus met een zesdaagse werkweek hooguit zo’n 650 crematies. Daar komen nog wel de één à twee begrafenissen per week bij die nu al plaatsvinden op begraafplaats aan de Krusemanlaan.

Volgens Dela willen families steeds meer de tijd kunnen nemen voor het afscheid van de overledene. Maar ook is een uitvaart vaak een gelegenheid waarop familieleden elkaar weer eens ontmoeten. De tijd is voorbij dat het personeel de familie maant om de koffiekamer te verlaten omdat er een nieuwe groep in aantocht is. Juist in een centrum als nu voor Heerhugowaard gepland staat moet het mogelijk zijn om veel tijd in te plannen.

Dat werd niet door iedereen in de zaal geloofd. ,,Dela moet ook omzet draaien’’, zo werd er geopperd. ,,Het worden er zeker drie keer zo veel’’, zo had iemand uitgedokterd. Maar volgens Dela wordt moet een lager aantal uitvaarten financieel goed gemaakt worden door een hogere horecaomzet. Niet alleen koffie en cake meer, maar ook bier, wijn, tapas. ,,Het kan allemaal.’’

Het crematorium krijgt 90 parkeerplaatsen naast de 25 die de begraafplaats al heeft. ’Veel meer dan eigenlijk voorgeschreven’, zo betoogde de gemeente, die niet wil plannen voor uitzonderlijke grote uitvaarten. Maar zulke uitschieters zijn er vaker dan je denkt, zo betoogde een familie die in 2008 hutjemutje in een veel te kleine Dreef afscheid moest nemen van een dochter. ,,Als je rouwt moet je je ook in zulke uitzonderlijke drukke situaties geen zorgen hoeven maken over zoiets als parkeren.’’

De gemeente gaat het parkeren nog eens bezien. Vanaf woensdag liggen de huidige plannen zes weken ter inzage en worden ze gepubliceerd op de gemeentelijke website.
No comments

Add to Google
crematorium.eu on Facebook
Back to content