Crematorium voor alle religies in Schiedam - Crematorium.eu News about crematoria in Europe - www.crematorium.eu informs about crematoria in Europe- Krematorium.eu- crematorio.eu, find a crematorium

Go to content

Crematorium voor alle religies in Schiedam

www.crematorium.eu informs about crematoria in Europe- Krematorium.eu- crematorio.eu, find a crematorium
Published by in Dutch / Nederlands ·

De opdracht om voor Schiedam een auditorium en crematorium te bedenken waarin alle wereldreligies hun eigen dodencultus kunnen beleven, leidde tot een verrassend ontwerp van het toonaangevende New Yorkse architectenbureau Asymptote.

Het door Hani Rashid en Lise Anne Couture bedachte gebouw kenmerkt zich door talloze ronde lichtvensters in dak en wanden en door zachtglooiende daklijnen die het hemelwater naar verschillende poelen afvoeren. Vorm en kleur zijn gebaseerd op vroegchristelijke kerken, moskeeën, synagogen en hindoetempels. In het crematorium zijn onder meer een dubbele ontvangstruimte, twee aula’s, een mortuarium, kantoren, koffiekamers en een ovenruimte ondergebracht.

Een omvangrijk onderzoek onder culturele minderheden in de regio Rotterdam ligt ten grondslag aan dit voor Nederland ongewone gebouw.

De ontwerpopdracht werd niet verleend door uitvaartonderneming Yarden die het bestaande crematorium Beukenhof in Schiedam beheert, maar door de hoogbejaarde Schiedamse rechtsgeleerde en kunstverzamelaar Piet Sanders, zoon van de gelijknamige architect die Schiedam veel gebouwen naliet. Hoewel de geschatte bouwkosten van tien miljoen euro ruim de helft goedkoper zijn dan een eerder ontwerp, dat op de architectuurbiënnale in Venetië veel lof oogstte, is het niet zeker of het ontwerp daadwerkelijk zal worden uitgevoerd. Yarden denkt een dergelijke investering niet terug te kunnen verdienen en heeft voor later dit jaar een eenvoudige verbouwing van de Beukenhof aangekondigd om het ruimtegebrek te verhelpen. De gemeente prijst het plan van Asymptote, maar maakt wegens bezuinigingen financieel voorlopig pas op de plaats. Sanders zou zijn hoop nu hebben gevestigd op culturele fondsen.
No comments

Add to Google
crematorium.eu on Facebook
Back to content