Wandgraf nieuwste trend - Crematorium.eu News about crematoria in Europe - www.crematorium.eu informs about crematoria in Europe- Krematorium.eu- crematorio.eu, find a crematorium

Go to content

Wandgraf nieuwste trend

www.crematorium.eu informs about crematoria in Europe- Krematorium.eu- crematorio.eu, find a crematorium
Published by in Dutch / Nederlands ·

Het is weer eens iets anders dan het traditionele kerkhof met zerken of een uitvaart in een crematorium: een wandgraf, ook wel bovengronds galerijgraf genoemd. In het buitenland welbekend, in ons land slechts mondjesmaat aanwezig. Op de particuliere begraafplaats van de vooruitstrevende ’uitvaartbroeders’ Jan (63) en Huub (66) Bovens is het echter mogelijk. „En de zaken lopen uitstekend. Bij ons kan er van alles, als de overledene maar alle respect krijgt. Onze volgende droom? Een eigen mausoleum”, vertelt Huub resoluut.

„Huub is de meest vooruitstrevende. Altijd bezig met nieuwe ideeën”, vertelt woordvoerder Miguel Essers. Dat klinkt trouwens op zich al modern, een uitvaartcentrum dat een pr-man inhuurt. „We runnen hier ook nog een uitvaartwinkel én hebben een webshop. Maar het wandgraf heeft de laatste tijd echt een vlucht genomen”, vertelt Essers.

Lourdesgrot

De begraafplaats van de broers Bovens ligt er fantastisch onderhouden bij in een stralend voorjaarszonnetje. Op de rustplaats bevindt zich een kapel met daarin een heuse Lourdesgrot. Erachter staan graafmachines klaar om binnenkort de volgende muren met wandgraven te kunnen realiseren.

„De samenleving verandert in rap tempo”, weten Essers en Bovens. „De ontkerkelijking gaat hier in het katholieke zuiden momenteel verschrikkelijk hard door alle misstanden binnen de internaten die aan het licht zijn gekomen. Veel mensen willen geen pastoor meer op hun begrafenis hebben. Ze regelen het zelf wel. Bovendien merken wij dat er behoefte is aan bovengronds begraven. Het idee dat je in een kist de grond ingaat tussen de kleine beestjes beangstigt velen.”

En dan is er eigenlijk maar één andere optie, zeggen de broers, en dat is cremeren. „Maar dat heeft zo’n hoog wegis-weg-gehalte. Vaak zie je ook dat mensen na afloop spijt hebben dat de nabestaande in een klein potje of vaasje zit. Daarom bieden wij het wandgraf als alternatief. De overledene ligt brandschoon in een muur, een filtersysteem zorgt voor de aanvoering van verse lucht en er loopt een drainagesysteem naar beneden toe in verband met het ontbindingsproces van het lichaam. Het heeft voor ons uitvaartcentrum én voor de nabestaanden van de overledene alleen maar voordelen. Wij hebben onze capaciteit op ons kerkhof vergroot, deze vorm van begraven is zeer milieuvriendelijk en de mensen hebben er een goed gevoel bij.”

Momenteel wordt de hand gelegd aan 156 nieuwe wandgraven op de particuliere begraafplaats. „We krijgen zelfs mensen uit België die hier willen worden begraven”, meldt Essers trots. „En toen de twee Maastrichtenaren die vorig jaar bij de vliegramp in Tripoli zijn omgekomen, in een galerijgraf kwamen te liggen, verkochten we er de week erna nog zes. Ik durf te zeggen: als je er eenmaal bekend mee bent, wil je niet anders meer dan een wandgraf.”

Toch ondervond Huub Bovens ook wel wat weerstand, toen hij met de bouw van de galerijgraven begon. „Ja, van de concurrentie”, lacht hij. „Maar dat houd je toch, iedereen kent iedereen in het conservatieve uitvaartwereldje. Mijn broer en mij maakt het bijvoorbeeld ook niets uit of iemand in gewijde grond ligt of niet. Daar houden wij ons niet mee bezig. Ieder mens is voor ons gelijk. Daarom vind je hier ook Molukse graven en liggen de moslims naast de katholieken.”

Uitvaartbeurs

„En”, onderstreept Essers, „zó vreselijk modern is het in Nederland ook weer niet. Wij zijn naar de grootste uitvaartbeurs ter wereld geweest, die in Las Vegas wordt gehouden. Je weet niet wat je ziet. In dat land spreekt men ook niet meer van begraafplaatsen of kerkhoven maar van een Memorial Park, een herinneringspark. De doden worden daar zo betrokken bij het leven, dat er soms zelfs levende dieren tussen de graven lopen, zoals een kalkoen. Dat zijn dan cadeautjes die de mensen voor de gestorvene meebrengen. Ook wel eens gehoord dat een Amerikaan zo’n kalkoen mee naar huis nam, slachtte en opat. Kijk, dat zie ik in Nederland nog niet zo snel gebeuren…”
No comments

Add to Google
crematorium.eu on Facebook
Back to content