Sjaak Bral bij opening nieuw crematorium Delft - Crematorium.eu News about crematoria in Europe - www.crematorium.eu informs about crematoria in Europe- Krematorium.eu- crematorio.eu, find a crematorium

Go to content

Sjaak Bral bij opening nieuw crematorium Delft

www.crematorium.eu informs about crematoria in Europe- Krematorium.eu- crematorio.eu, find a crematorium
Published by in Dutch / Nederlands ·

Cabaretier Sjaak Bral was donderdag een van de ‘hoofdgasten’ bij de opening van het nieuwe Begrafenis- Crematie- en Opbaarcentrum De Iepenhof van De Laatste Eer aan de Hoflaan op de grens van Delft en Delfgauw.

Als verrassingsact kwam Sjaak Bral kort na de start van een bijzondere ‘openings/uitvaartplechtigheid’ uit een speciale Amerikaanse kist tevoorschijn. Bral had meteen de lachers op zijn hand: “Ik geloof in reïncarnatie. Daarom laat ik in mijn testament alles aan mezelf na en staat er straks op mijn grafsteen: ‘Ben zo terug’.”

Bral kwam ook met de fantasie dat je eigenlijk je leven andersom zou moeten kunnen leven, zodat je me de wijsheid van de jaren terug gaat naar je jeugd. “Je staat op uit de dood, je stapt uit de kist, je ziet je familie en je vrienden staan, dus die hoef je niet meer uit te kiezen. Je beleeft een prettige oude dag, je krijgt steeds meer zin in werken en in seks, enzovoort. Aan het eind van je leven kun je een aantal maanden lekker aan de borst sabbelen en je leven eindigt met een geweldig orgasme.”

Dat van je vader en moeder dus. Bral maakte er nog een veel langer en leuker verhaal van. De moderne openingsceremonie van het prachtige nieuwe De Iepenhof geeft aan dat dood en afscheid steeds minder worden gehinderd door ‘taboeterughoudendheid’. Het was ludiek en vermakelijk zonder dat het plat werd.

Het grote maar intieme uitvaartcentrum/crematorium is een enorme aanwinst voor De Laatste Eer en voor Delft en de regio, zo betoogden de Delftse burgemeester Bas Verkerk, die claimde als sleutelhouder van de Koninklijke grafkelders in de Nieuwe Kerk verstand van zaken te hebben. Voorzitter Paul de Bree van De Laatste Eer bood Verkerk een boek aan over ‘Tachtig jaar De Laatste Eer’.

Verder kwamen tijdens de plechtigheid aan het woord: bouwer Bert van Mierlo uit Wateringen, bouwprojectleider Wybe Zijlstra en architect Ineke Hulshof die op het lumineuze idee was gekomen om het gebouw in de vorm van een iepenblad te ontwerpen. De ronde vormen zijn voor een bouwer niet altijd even prettig, maar zorgen ervoor dat zelfs Sjaak Bral zich meteen thuis voelde in De Iepenhof die al met al een investering heeft gevergd van 5,7 miljoen euro.

No comments

Add to Google
crematorium.eu on Facebook
Back to content