Graven moeten wijken voor crematorium - Crematorium.eu News about crematoria in Europe - www.crematorium.eu informs about crematoria in Europe- Krematorium.eu- crematorio.eu, find a crematorium

Go to content

Graven moeten wijken voor crematorium

www.crematorium.eu informs about crematoria in Europe- Krematorium.eu- crematorio.eu, find a crematorium
Published by in Dutch / Nederlands ·

De gemeente Evere gaat veertig graven ontruimen om plaats te maken voor een nieuw crematorium.

Burgemeester Rudi Vervoort (PS) verzekerde in de gemeenteraad dat alles in overleg met de betrokken families gebeurt. “De kisten zijn in goede staat omdat ze zich in grafkelders bevinden en niet in contact zijn gekomen met de aarde,” zei Vervoort. De graven zullen elders op de begraafplaats heropgebouwd worden.

De vrijgekomen plaats, zo’n 25 are, staat Evere af aan de Brusselse Intercommunale Samenwerkende Maatschappij voor Crematie, waarvan Evere nu ook lid wordt. De Intercommunale heeft al één crematorium in Ukkel, het enige overigens in het Brusselse gewest. Dat barst uit zijn voegen. Twee derde van de Brusselaars kiest voor crematie. Dat betekent 6.200 ceremonies per jaar, een aantal dat jaarlijks nog stijgt. “Bovendien,” zegt crematoriumdirecteur Xavier Godart, “organiseren we steeds meer ceremonies op maat. Door die diversificatie zijn er meer en meer lokalen nodig.”

Een nieuw crematorium is ook nodig om mobiliteitsredenen. Wie van het noorden van Brussel naar Ukkel moet, is al gauw een uurtje kwijt. Er is weliswaar een crematorium in Vilvoorde, maar dat zou over twee jaar de deuren sluiten en naar Zemst verhuizen.

Terwijl Evere het terrein bouwklaar maakt, is de Intercommunale voor Crematie bezig met de volgende stappen. Er moet een openbare aanbesteding voor de bouw komen, er moeten plannen worden getekend en vergunningen worden aangevraagd. Als alles goed gaat, kan het crematorium van Evere er in 2013 staan.

Vraag is nog waarom het nieuwe crematorium van Evere precies op die plaats moet komen, waar zich nog graven bevinden. Dat heeft praktische redenen, zegt burgemeester Vervoort. Er moet een toegang zijn langs de Jules Bordetlaan. Maar het gebouw mag zich ook niet op Vlaams grondgebied bevinden. Een stuk van de Everse begraafplaats ligt op het grondgebied van Sint-Stevens-Woluwe, en daar wou de Intercommunale het crematorium onder geen beding bouwen.
No comments

Add to Google
crematorium.eu on Facebook
Back to content