Actie tegen verhuizing volkstuin voor vrematorium Heerhugowaard - Crematorium.eu News about crematoria in Europe - www.crematorium.eu informs about crematoria in Europe- Krematorium.eu- crematorio.eu, find a crematorium

Go to content

Actie tegen verhuizing volkstuin voor vrematorium Heerhugowaard

www.crematorium.eu informs about crematoria in Europe- Krematorium.eu- crematorio.eu, find a crematorium
Published by in Dutch / Nederlands ·

Spandoeken, handtekeningenacties, pamfletten. De volkstuinders aan de Heerhugowaardse Krusemanlaan willen vandaag en morgen tijdens de Open Tuinen Dagen duidelijk laten merken dat ze niet willen wijken voor de Westfrisiaweg en een crematorium.

Deze week besloten burgemeester en wethouders dat het daar wel van moet komen. Het westelijk deel van volkstuincomplex Oosterwaard zou zelfs in maart al leeg opgeleverd moeten zijn. De oostelijke helft een jaar later. Uitvaartorganisatie Dela hield dinsdagavond al een presentatie voor de gemeenteraad met tekeningen van het nieuwe crematorium dat op het westelijk deel van het complex moet komen. Ook voor een uitbreiding van de begraafplaats moeten daar de volkstuinen verdwijnen.

Volkstuinders voelen zich overvallen door het besluit. Weliswaar wordt er al een jaar of vijf gesproken over het verdwijnen van het complex, maar van alle plannen en ideeën kwam tot nog toe niets terecht. In februari nog wist het volkstuinbestuur niet waar het aan toe was. Sindsdien is er volgens secretaris Leo van Damme met de gemeente onderhandeld over een verhuizing. Leden zeggen dat zich dat buiten hun gezichtsveld heeft afgespeeld, dat zij niet zijn geraadpleegd en dat zij niet weg willen.

Van Damme werpt tegen dat er ook nu pas iets concreets te melden valt en dat het bestuur in feite niets anders kan dan zo gunstig mogelijke voorwaarden uitonderhandelen over een verhuizing. ,,Natuurlijk willen wij ook niet weg.’’ De grond onder het zo’n 35 jaar bestaande Oosterwaard is volgens Van Damme van de gemeente. ,,Wij hadden tienjarige huurcontracten, maar die zijn 2007 omgezet in jaarcontracten met een opzegtermijn van een half jaar.’’ Luna

De volkstuinders hebben twee keuzes: of verhuizen naar de overkant van het spoor, naar grond bij het volkstuincomplex Molenkrocht, of eventuele huisjes, schuren en kassen opslaan en wachten op een nieuw complex nabij de Jan Glijnisweg in het Park van Luna.

In 2008 hebben gemeente en bestuur een inventarisatie gemaakt van wat er zoal verplaatst zou moeten worden. Wie toen al een kas, schuur of tuinhuisje had staan krijgt de verhuizing daarvan vergoed, zo is nu afgesproken. Wie daarna nog is gaan bouwen, moet zelf betalen.

Op de Open Tuinen Dagen (vandaag en morgen van 11.00 tot 16.00 uur) willen de leden laten zien wat er verloren gaat, van dertig jaar oude wijnranken en fruitbomen tot recreatieverblijven en kunstateliers met tuin.
No comments

Add to Google
crematorium.eu on Facebook
Back to content